Ze zijn daar

Een stukje toneel op café, naar aanleiding van ‘Gavere Dorp van de Ronde 2007’.

Speeldata: maart 2007

Wij bevinden ons in een lokaal café in Gavere, ‘Dorp van de Ronde 2007’.
Voor het café ligt de meet. De coureurs zijn weg voor een koers open categorie van 8 ronden van 10,6 kilometer, de Grote Prijs Arthur ‘El Toro’ Decabooter.

Kevin Vermeiren, zoon van Roger en Jeanine, is 25 en begint opnieuw te koersen na een succesvolle start indertijd bij nieuwelingen en juniores.
Supporters hebben hem verlaten, maar Kevin heeft met zijn nieuwe start eigen en nieuwe doelstellingen, verschillend van zijn overambitieuze vader.
Pa en ma zijn de enigen die hem nog vergezellen naar de koers en voortaan allen alle benodigdheden zoals wielen en pullen meezeulen. Zij volgen de koers van achter de nadars, maar wippen dit café binnen tussen de ‘passages’ door tot de microman de volgende doortocht aankondigt met ‘houd de baan vrij’.

Naar de koers kijken, supporteren, tussendoor langs de nadar en aan de toog kleine en grote problemen van de wielersport en ‘t leven ‘oplossen’: daar zijn Roger en Jeanine sterk in. Sport en leven: mix van ontgoocheling, vergankelijkheid van succes, maar sport niet kunnen laten en toch grenzen willen verkennen en leven met een plaats ‘in het peloton’ der mensheid.

“Want tja, wat is ‘t leven? Een schouwspel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel. De mens is ne simpele acteur, die over de scène strompelt, een paar zinnen mompelt, die afgaat en die ge nooit meer hoort.”
‘t Leven is een verhaal van onnozelaars, vol van geneuzel en lawijt langs de nadars van zulder die peinzen de lijnen te kunnen zetten, maar die ook tegen uldere paal botsen en in een putte stuiken en een schuppe aarde over ulder krijgen gelijk gelijk wien.
In ‘t licht van d’eeuwigheid betekent het allemaal tope te gare niets.”
(Shakespeare, As You Like It en Macbeth, vertaald naar ‘t Gavers toe)

Werd 10 keer opgevoerd op 
verschillende locaties in Gavere en omgeving.

CREDITS
Tekst & scenario: Jean-Marie Schepens.