Marius

Een hartverwarmend stuk van Marcel Pagnol.

Speeldata: november 2002

Marseille – De Oude Haven – Chez César.

Marius is een jongeman die in de ban is van de zee. Iedereen denkt dat Marius voorbestemd is om het cafeetje van zijn vader César over te nemen, maar dat is hij niet van plan, hoezeer hij ook van zijn vader houdt.
Hij probeert te verbergen dat hij verliefd is op zijn buurmeisje Fanny, tot het moment waarop de rijke weduwnaar en zeilenmaker Panisse Fanny het hof maakt.
De gebeurtenissen plaatsen Marius weldra voor een verscheurende keuze: trouwen met Fanny en bijgevolg kiezen voor een leven van veiligheid in de besloten wereld van de Vieux Port of opteren voor het grote avontuur en bijgevolg zijn vader verlaten die daardoor wellicht zal sterven van verdriet.

Deze ‘histoire marseillaise’ is een lichtvoetige sociale komedie van de Franse auteur Marcel Pagnol – het eerste deel van zijn impressionante trilogie marseillaise (Marius (1929), Fanny (1931) en César (1936)) – die balanceert op de dunne lijn tussen de zucht naar vrijheid en de aanlokkelijke roep van de verte (de droombestemming “Les Isles sous le Vent”) enerzijds en liefde en geborgenheid anderzijds.

Volgens Pagnol in zijn Mémoires is het stuk vooral het verhaal van de breuk die zich steeds voordoet tussen de zoon die een man wordt en de vader die hem als kind blijft beschouwen.
Hoe dan ook, voor alle betrokkenen is “loslaten” het moeilijkste offer dat het hart zal moeten opbrengen …


CREDITS
Tekst & scenario: Marcel Pagnol