Mankepoot

Een rauwe komedie van Martin McDonagh.

Speeldata: november 2008

Scheldegem, een klein dorpje temidden de Vlaanders in de jaren 1930, een donkere periode van crisis en armoede.
Willy Verlinden is een manke jongeman die na de duistere dood van zijn ouders is grootgebracht door zijn tantes Madeleine en Martha. Beide zusters hebben een winkeltje waar alle dorpsbewoners rendez-vous houden.
Alles en iedereen wordt er beklapt en van commentaar voorzien, maar voor de rest overheerst vooral de dagelijkse sleur en verveling die enkel doorbroken wordt door de wonderbaarlijke nieuwsmeldingen van Carrie Gazette, de plaatselijke reporter. Die komt op zekere dag met het ophefmakende nieuws dat een Amerikaanse filmregisseur plannen heeft om in de buurt een documentaire te draaien over de streek en daarom audities doet voor lokaal filmtalent.

Deel uitmaken van deze verfilming klinkt vooral de jongeren als muziek in de oren. 
Ook de mankepoot wil kost wat kost deel uitmaken van dit Amerikaanse droomavontuur en met een list drijft hij zijn wil door. Zijn verdwijning zet alle verhoudingen binnen het gehucht op losse schroeven.

Het is een stuk over dromen najagen, over anders zijn en de eeuwige pogingen om te ontsnappen uit het versmachtende isolement, de achterklap en de verveling van een heel gesloten gemeenschap.

CREDITS
Tekst & scenario: Martin McDonagh.