Jean-BapTieste

Een zedenkomedie van Johan Heldenbergh naar Tartuffe van Molière.

Speeldata: maart 2010

Burgeroorlog in familiekring is het resultaat als meneer Zak, een rijke zelfstandige die een kledingbedrijf runt, zijn kop zot laat maken door een zekere Jean-Baptieste.
Tieste intrigeert er lustig op los en krijgt meneer Zak zo ver dat hij hem niet alleen zijn huis en zijn zaak schenkt, maar ook de hand van zijn dochter Marianne.
Maar Tieste lijkt eerder uit op de vrouw des huizes, madame Rita. Wanneer zij een valstrik spant voor hem, ziet Zak eindelijk het ware gezicht achter het masker…
Maar is het dan al te laat of niet? En wie bedriegt wie eigenlijk?

— 

Jean-Baptieste is een komedie over schijnheilige bedriegers en naïeve goedzakken, waarin zowel qua taal als qua speelstijl al eens lichtjes tot serieus overdreven mag worden.
Daarbij aansluitend spelen ook de kledij, de muziek en het decor een niet onbelangrijke rol. Plaats van handeling is hier en nu in de jardin d’hiver van meneer Zak.

De structuur heeft Johan Heldenbergh gepikt van Tartuffe van Molière, in wiens tijd er ook naar hartenlust gepikt en herwerkt werd.
Maar toch is het een nieuw stuk. Sommige scènes zijn geïnspireerd door andere stukken van Molière en hier en daar kan men zelfs Shakespeare herkennen. “Samplen” heet dat in de muziekwereld. “Als ge ervoor uitkomt, is het niet meer stelen, maar lenen”, zegt Heldenbergh daarover.

CREDITS
Scenario & tekst: Johan Heldenbergh
Bewerking: Jean-Marie Schepens